Una nova visió del món cinematogràfic: Hollywood

S’estrena una pel•lícula, i eixe mateix dia veig el seu tràiler a Internet, una crítica cinematogràfica d’algún expert als periòdics i, si és molt important i el director es deixa, una entrevista sobre el seu últim film a la televisió. Tot allò per a captar una audiència cada volta més efímera. I després de veure-la, assegut a la comodísima butaca del cinema, rodejat d’altres que com tu s’han sentit cridats pel poder persuasiu de l’indústria Hollywoodenca, entre un gran paquet de rosses i una Coca-cola ben freda – perquè fins i tot això està plannificat-, t’adones que t’has convertir en un ésser predicible i autòmata, però sobre tot en una persona sotmesa als designis de Hollywood.

Per què si per alguna cosa es caracteritza Hollywood és per la seua capacitat d’atrure’t i conseguir que l’audiència necessite la seua producció tant com el respirar.

Als seus orígens el cinema va ser entès com una font de gaudiment, d’entreteniment i d’evasió compartida. Només s’apel•lava al seu component artístic. Es suposava que la finalitat única dels films era el plaer del espectador.

No sabem amb certesa si realment els que propugnaven aquesta definició del cinema eren conscients de l’engany, però els seus interessos ocults no els permetien analitzar el component didàctic i conformador de les societats democràtiques que té intrínsec el cinema.

Al segle XXI ja cap estudiós del món audiovisual dubta del binomi plaer-significat que conforma les pel•lícules. I són moltes les veus- com la de Henry Giroux- que s’alcen per a defendre l´utilització de les pel•lícules com a instruments pedagògics. A les últimes dècades s´ha anat desenvolupant una corrent cinematogràfica al cinema Hollywoodenc que introdueix el racisme i l´estètica de la violència als seus productes.

Com ja hem mencionat abans, la manera en que els films ensenyen i composen una forma de concebre la realitat és molt gran i important. Per aquesta raó l’influencia que pot tindre presentar la violència com un fet quotidià i estètic cal que siga objecte d’estudi perquè pot tindre conseqüències irrevocables a la societat.

Com va dir, Lawrence Grossberg “la cultura se convierte en un emplazamiento crucial y en un arma de poder en el mundo moderno”. Cal aleshores un marc jurídic que regule l’ús i presentació de la violència al mon audiovisual? Tindrien els educadors que ensenyar als seus alumnes com interpretar la violència que se´ls subministra? Aquestes són algunes de les qüestions per a les quals no existeix una resposta, pel moment, unificada.

Y és que Hollywood poseix entre el 40% i el 90% de les pel•lícules que s’exhibixen en la major part del món, d’haí que la seua imfluència siga inevitable, fins a parlar d’un verdader imperialisme cultural. La cultura i el comerç de l’eix Nova York-Los Ángeles domina l’entreteniment audiovisual de tot el planeta. L’èxit de les pel•lícules estadounidenques ha sigut, des de la Primera Guerra Mundial -ja ho deia Charles Boudalaire amb el procés d’americanització-, un model per a l’exportació de la música, la TV, Internet i els esports americans.

Una de les alternatives amb més possibilitats per a competir amb el monopoli del comerç que ostenta Hollywood és la indústria cinematogràfica de l’Índia: Bollywood. Però per raons lligades a la difusió de la cultura india, el llenguatge emprat, la temàtica de les pel•lícules o la seua distribució, la veritat és que a Europa no tenen molt d’èxit. Però, ningú sap el que passarà d’açí uns anys. Pot ser el star system de Hollywood entre en decadència.

Alba Vilar y Elisa Pont

Article realitzat a partir de:

GIROUX, Henry A. Cine y entretenimiento: elementos para una crítica política del filme. Paidós, 2003. ISBN: 8449314747

Miller, Toby; Govil, Nitin; McMurria, John; Maxwell, Richard. El nuevo Hollywood. Del imperialismo cultural a las leyes del marketing. Paidós Comunicación, 162 Cine. Barcelona. ISBN: 84-493-1757-6.

Anuncios

Un comentario en “Una nova visió del món cinematogràfic: Hollywood

  1. I got onto wordpress.com from http://quehariaeloso.wordpress.
    com/2012/01/27/una-nova-visio-del-mon-cinematografic-hollywood/
    and I gotta state, you have an attractive blog layout.
    How long have you been running this blog? The way you do all of
    this makes it look like a cinch. Your site is eye-catching, and also possesses an abundance of interesting content.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s